Testhornet – en prisbelönt uppfinning

Testhornets uppfinnare släcker bränder på arbetstid

Jag som har konstruerat Testhornet heter Anders Hansson och jag jobbar som brandman. Jag började 1983 på Ystad brandförsvar, som det hette då, och har aldrig ångrat mitt yrkesval. Jag jobbar idag på Räddningstjänsten Syd. Detta är nog anledningen till att jag kom på Testhornet. Det var 2009 och jag skulle testa mina brandvarnare. Vi på Räddningstjänsten pratar brandvarnare med folk dagligen. Man måste leva som man lär och det var tid att testa våra brandvarnare där hemma. Jag bor i en vanlig villa och trots min 1,80m i längd nådde jag inte testknappen. ”Lat som alla andra” började jag titta mig omkring efter något att trycka med… jag skulle ju inte bära runt på en stol. Jag hittade vårt skohorn och tro mig, jag försökte, det gick inte alls bra. Men idén var född och på kvällen gjorde jag den första prototypen med lite Plastic Padding och en M8 bult. Hade jag vetat då att jag skulle få pris för Årets Smarta Sak 2011, ja då hade allt varit lättare redan här!

Idén och många prototyper

Jag kunde inte släppa min idé och efter ett par prototyper hade jag till sist en som passade på mina brandvarnare. Jag ringde runt till ett par verktygsmakare och undersökte vad ett verktyg skulle kosta, men kände ganska snabbt att detta inte skulle vara möjligt. Men på något vis kunde jag inte släppa min ide. Jag köpte på mig alla brandvarnare jag hittade, funderade, ändrade och började undersöka marknaden. Till sist klarade mitt ”skohorn” att testa marknadens vanligaste testknappar. Att gemena man var och är dålig på att testa sina brandvarnare, detta visste jag. Att många använder skohorn, det visste jag också… Finansiering för att sätta igång? Hade jag inte lösningen på.

2 år senare, en scannad prototyp och resan börjar

Efter många samtal, undersökningar och massor av sömnlösa nätter, kom jag till sist i kontakt med Johan, innovationsrådgivare på ALMI Företagspartner Skåne AB. Han öppnade en ”ny värld” för mig vad det gällde hur jag kunde gå vidare. Jag sökte ett ekonomiskt innovationsbidrag, som jag fick, för att ta fram en skannad prototyp i skala 1:1. Den gjordes tillsammans med en verktygsmakarkonsult för att det säkert skulle fungera vid en eventuell start av produktion. Med denna i handen kunde jag nu åka runt och visa upp min uppfinning för att se om det fanns ett intresse. Det fanns det och det var här den riktiga resan började! Många mil i bilen, massor av telefonsamtal, registrering av design och varumärke, webbsida och mängder av mejl… Jag beställde verktyget, detta var våren 2011.

Svensk produktion av hög kvalité, återvinningsbar ABS-plast

I augusti var verktyget klart och på plats i Småland, närmare bestämt i Väckelsång.
Att jag har lagt min tillverkning i Sverige är ingen tillfällighet! Här vet jag att tillverkningen är kvalitets- och miljöcertifierad enligt SS – EN ISO 14001 och SS – EN ISO 9001.

Årets Smarta Sak 2011 och Genius Award Winner 2014 och bästa innovativa profilprodukten på PSI Messe Düsseldorf

Testhornet har blivit en mycket populär giveaway för Räddningstjänster/Brandförsvar, Brandskyddsföreningar, Försäkringsbolag, Fastighetsbolag med flera. Jag är representerad i flera länder och fler är intresserade/har visat intresse. Detta hade jag aldrig kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi, då jag körde på mötet med ALMI för 6 år sen i Malmö.

Det är med stor tillfredsställelse som jag ser tillbaka på min resa så här långt, och vilken resa!
Jag är så glad att jag kan göra skillnad och ser ödmjukt fram emot vad som komma skall.