23% av Sveriges befolkning testar ALDRIG sina brandvarnare

Vi är ganska bra på att ha brandvarnare i Sverige, men mycket dåliga på att testa dem. De flesta vet att man skall göra det men ändå blir det inte gjort… Glömska är den största orsaken till att det inte blir av, men även okunskap – man vet inte hur man skall göra. Många förlitar sej på att man skall höra ”pipet” då batteriet är på väg att ta slut. Men det kan man missa då man är bortrest en längre tid, exempelvis på semester. Man hör inte pipet från Kanarieöarna! Misslyckad matlagning är inget test! Ett test är när man trycker på testknappen.

”Glömska, lättja eller okunskap. De är de vanligaste anledningarna till att var fjärde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare. Det visar en undersökning som kampanjen Aktiv mot brand har genomfört under november månad. Nio procent har för gamla brandvarnare och fyra procent har ingen överhuvudtaget.

Kampanjen Aktiv mot brand vill inför Brandvarnardagen 1 december uppmärksamma vikten av att ha en fungerande brandvarnare. Därför har man i år frågat 1 500 personer om brandvarnare i den egna bostaden.

– Brandvarnaren är det enskilt viktigaste brandskyddet vi kan ha i våra hem. Det är en otroligt billig livförsäkring. Därför är det bekymmersamt att så många som var fjärde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare, särskilt som det är väldigt enkelt att göra, genom att trycka på knappen säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Undersökningen visar också att var fjärde person som bor i hyresrätt i flerbostadshus inte vet hur gammal deras brandvarnare är, och att drygt 13 procent av de som hyr lägenhet i andra hand inte har någon brandvarnare överhuvudtaget. Inte sällan är det också en bostadsform för unga människor.

– Generellt sett säger vi att fastighetsägaren ansvarar för att tillhandahålla och montera brandvarnare, medan hyresgästen ansvarar för att testa och underhålla brandvarnaren, förklarar Anders Lundberg.”